Oodi
Uutinen

Suomen Oodi sai arvostetun European Steel Design Awards -palkinnon

24.10.2019 klo 10.34
European Convention for Constructional Steelwork (ECCS) on myöntänyt arvostetun korkeimman luokan tunnustuksen Helsingin keskustakirjasto Oodille. Palkinto myönnetään edistämään teräsrakenteiden luovaa ja näyttävää käyttöä arkkitehtuurissa. Ramboll kävi voittajatiimin kanssa noutamassa palkinnon Suomeen.

ESIMERKILLISTÄ ARKKITEHTUURIA, RAKENTEITA JA RAKENTAMISTA

Joka toinen vuosi myönnettävä European Steel Design Awards -palkinto (ESDA) omistetaan kannustuksena kohteen omistajille, arkkitehdeille, suunnittelijoille, pääurakoitsijoille ja teräsurakoitsijoille. Kansainvälinen tuomaristo valitsi voittajat 28 esikarsitusta hankkeesta.

Tänä vuonna tuomaristo päätti poikkeuksellisesti myöntää Award of Excellence -palkinnon kahdelle hyvin erilaiselle hankkeelle. Oodi edustaa eurooppalaisen pääkaupungin merkkikohdetta. Toinen pääpalkinto myönnettiin PAN Treetop Houses -hankkeelle, joka on mielikuvituksellisen moderni mökkiryhmä metsäisässä ympäristössään Norjassa. Molemmat palkitut terässuunnittelun kohteet ovat esimerkillisiä arkkitehtuurin, rakenteen ja rakentamisen laadunnäytteitä.

OODISSA EDELLÄKÄVIJÄN RAKENNESUUNNITTELUA

Kilpailun kautta Euroopan teräsrakentamisyhdistys haluaa tuoda esille teräksen mahdollisuuksia rakentamisessa korostaen teräksen vahvuutta, kestävyyttä, muotoilun joustavuutta, mukautuvuutta, kierrätettävyyttä ja uusiokäytettävyyttä.

Ramboll on vastannut Oodin teräsrakenteiden suunnittelusta. Oodin puinen ja lasinen julkisivu piilottaa poikkeukselliset rakennetekniset ratkaisut. 17 000 bruttoneliömetrin kokoinen kirjasto on teräsrunkoisen sillan ja rakennuksen yhdistelmä. Rakennuksen runkoa kannattelevat kaksi yli sadan metrin mittaista teräskaarta, joiden paino on lähes 800  tonnia. Kaarien ansiosta rakennuksen sisääntuloaula on voitu rakentaa ilman pilareita. Näin kirjaston aulasta on saatu yli 100 metriä pitkä avoin tila, jossa ei ole näkyviä pystyrakenteita. Ylempien kerrosten pilariverkko tukeutuu kaarien ja niihin liittyvien makroristikoiden varaan. Ratkaisu on ainutlaatuinen talonrakennustekniikassa.

Kaiken kaikkiaan rakennuksen vapaa muoto on ollut haaste rungon suunnittelulle, mutta myös rakennuksen vaipparakenteille.

– Teräsrungon suunnittelun tavoitteena oli löytää ratkaisu, joka toteuttaa arkkitehdin vision ja mahdollistaa rakennuksen vapaan muodon toteuttamisen kustannustehokkaasti, aikataulussa ja kestävästi koko rakennuksen suunnitellun sadan vuoden käyttöiän ajan, kertoo hankkeen päärakennesuunnittelija Tapio Aho Rambollista.

RAMBOLL ONNITTELEE MYÖS KUMPPANEITA SEKÄ KIITTÄVÄT YHTEISTYÖSTÄ

Olemme ylpeitä tuodessamme palkinnon ja kunniakirjan Suomeen tunnustuksena työstämme yhdessä kaikkien aikojen kunnianhimoisimmassa hankkeessa Euroopassa.

–  Tällaisiin saavutuksiin ei kukaan voi päästä yksin. Tarvitaan joukkue ja meillä on ollut onni saada tehdä oma osuutemme hyvässä joukkueessa, jatkaa Aho.

Yhteistyö kumppaneidemme kanssa oli saumatonta teräksenlujaa osaamista edustavassa Oodi-tiimissä: Helsingin kaupunki, ALA Arkkitehdit, YIT, EM Pekkinen ja Normek. Osoitamme kiitoksemme myös muille hanketta edistäneille tahoille, jotka mahdollistivat Helsingin uuden maamerkin Oodin valmistumisen suunnitellusti.

Lue lisää palkinnosta ja sen perusteluista ECCS:n sivustolla

Tutustu Oodi-referenssiin

Oodille myös Vuoden Teräsrakenne -palkinto 2018