Suhdanne 4/2019
Uutinen

Suunnittelu- ja konsultointialan suhdannekatsaus 4/2019

28.10.2019 klo 15.01
Suunnittelu- ja konsultointialan (teollisuuden, yhteiskunnan ja rakentamisen asiantuntijapalvelut) liikevaihto Suomessa oli vuonna 2018 liikevaihtoa 6,3 miljardia euroa. Liikevaihto kasvoi vuoden 2019 tammi–heinäkuussa viisi prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Teknologiateollisuuden tilauskantatiedustelussa mukana olevat suunnittelu- ja konsultointialan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia kuluvan vuoden heinä–syyskuussa euroina 11 prosenttia vähemmän kuin huhti–kesäkuussa, mutta kolme prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla. Vaikka sekä uudet tilaukset että tilauskanta laskivat jonkin verran edellisestä vuosineljänneksestä, olivat ne edelleen hyvällä tasolla.

Tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa kolme prosenttia pienempi kuin kesäkuun lopussa ja 11 prosenttia pienempi kuin vuoden 2018 syyskuussa. Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella suunnittelu- ja konsultointialan yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan loppuvuonna hieman suurempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Suunnittelu- ja konsultointialan henkilöstömäärä Suomessa oli syyskuun lopussa noin 6,6 prosenttia suurempi kuin viime vuonna keskimäärin. Henkilöstöä oli syyskuun lopussa 56 800 eli noin 3 500 enemmän kuin viime vuonna.

Lue suhdannekatsus täältä

Aikaisemmat suhdannekatsaukset löydät täältä