VNK 2021
Uutinen

Suunnittelualan merkityksellisyys ja mahdollisuudet tärkeitä Vuoden nuorille konsulteille

Suunnittelu- ja konsultointialan toimialajärjestö SKOL ry on valinnut Vuoden nuoret konsultit 2021. Voittajaviisikkoa yhdistää vahva halu kehittyä tulevaisuuden osaajina sekä kehittää konkreettisia ratkaisuja yhteiskunnan hyväksi.

Nuorten näkemykset suunnittelualasta pääsivät esille Vuoden nuori konsultti -kilpailussa. Kilpailu käynnistyi syksyn 2021 aikana ja voittajaviisikko julkistettiin SKOL-syysseminaarissa 25.11. Kilpailussa palkittiin viisi lahjakasta alan opiskelijaa tai juuri valmistunutta nuorta asiantuntijaa 1500 euron arvoisella tunnustuspalkkiolla. 

 

Kilpailussa Vuoden nuoriksi konsulteiksi 2021 nimettiin: 

Minttu Iivonen, Sitowise,  

Mira Lindholm, Granlund  

Valtteri Keto, AFRY 

Riikka Määttä, Destia 

Leevi Markkula, LINK Design and Development 

 

Alan merkityksellisyys ja mahdollisuudet nousivat esille nuorten videoissa 

Ensimmäisen karsintakierroksen jälkeen jatkoon päässeistä 20 kilpailijasta kuvattiin nettiäänestystä varten esittelyvideot, joissa nuoret pääsivät kertomaan, mikä heitä alalla motivoi, miten he haluaisivat omaa osaamistaan tulevaisuudessa kehittää sekä miksi he kokevat työnsä alalla merkitykselliseksi. 

Voittajaviisikon vastauksissa nousi yhtenäinen vahva halu tehdä työtä, jossa he pääsevät kehittämään konkreettisia ratkaisuja merkittäviin haasteisiin sekä toimia alalla, jolla on mahdollisuus jatkuvaan kehittymiseen. Nuoret kokevat, että suunnittelu- ja konsultointialan antavan heille mahdollisuuden vaikuttaa heille tärkeisiin teemoihin, kuten olla mukana rakentamassa tulevaisuuden turvallisempaa ja toimivampaa yhteiskuntaa sekä edistää kestävän kehityksen periaatteita. Nuoret saavat olla mukana kärkijoukossa kehittämässä tapoja, joilla vastaamme muun muassa ilmastotavoitteisiin.   

Voittajat ovat jo päässeet työskentelemään SKOLin jäsenyrityksissä innostavien työtehtävien parissa, jotka ovat avanneet heille vielä entisestään alan merkittävyyttä. 

Minttu Iivonen on työskennellyt liikennesuunnittelun parissa. 

– Ala on merkityksellinen, sillä se antaa mahdollisuuden kehittää yhdenvertaisempia liikkumistapoja, jotka samalla edistävät ekologisempaa liikkumista ja kaupunkikehitystä. 

Mira Lindholm on päässyt työskentelemään energiajohtamisen ja vastuullisuuden parissa. 

– Unelmana olisi, että kaikilla maapallon ihmisillä olisi mahdollisuus päästä puhtaan energian pariin ja sen eteen olenkin valmis tekemään töitä. 

Valtteri Keto on tehnyt töitä harjoittelijana rakennesuunnittelun parissa. 

– Alun perin lähdin opiskelemaan rakennustekniikkaa, koska halusin päästä suunnittelemaan jotain konkreettista. Työssä tärkeänä pidän suunnittelun laatua, haluan, että suunnitellut hankkeet ovat turvallisia ja toteutettavia. 

Riikka Määttä on tehnyt töitä siltasuunnittelun yksikössä. 

– On hienoa olla etujoukoissa selvittämässä ja kertomassa, miten ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin voidaan varautua siltasuunnittelussa.  

Leevi Markkula on tehnyt töitä tuotekehitysinsinöörinä. 

– Valitsin tämän alan, koska sydän sykkii suunnittelulle. Saa olla mukana kehittämässä uutta ja parantamassa vanhaa. Jatkuvasti oppii uutta. Suunnittelijan työ on jatkuvaa kehittymistä. 

 

VNK on konsulttialalla arvostettu tunnustus 

Vuoden nuori konsultti on uransa alkuvaiheella oleville suunnittelu- ja konsultointialan asiantuntijoille tarkoitettu kilpailu, jota SKOL ry on järjestetty vuosittain vuodesta 2014 lähtien.  Toimialayhteisön myöntämä tunnustus on ainoa laatuaan, ja se on alalla hyvin arvostettu. 

Kilpailun tavoitteena on tuoda esille suunnittelu- ja konsultointialaa opiskelevien nuorten osaamista, alan monimuotoisuutta sekä jakaa tunnustusta innovatiivisille ja lahjakkaille nuorille osaajille. Kilpailun avulla haluttiin myös tuoda esille SKOL jäsenten tekemää tärkeää mentorointityötä alan opiskelijoiden parissa. 

Tänä vuonna kilpailijoissa nähtiin aikaisempiin vuosiin verrattuna vielä monimuotoisempi ja laajempi edustus. Mukana oli kansainvälisiä nuoria osaajia, nuoria useilta eri koulutustaustoilta sekä merkittävä määrä naisia. 

Kilpailun esikarsinnasta valittiin 20 kilpailijaa, joista tehtiin esittelyvideot kilpailun nettiäänestystä varten. Kilpailijoiden arviontikriteereinä esivalinnassa olivat menestyminen opinnoissa ja työtehtävissä sekä työn ja opintojen yhteensovittaminen, osaamisen kehittäminen, innostus oppia uutta ja ennakkoluuloton asenne sekä kiinnostus, harrastuneisuus ja innostus alaa kohtaan sekä toimialan myönteiseni imagon ja vetovoiman edistämine