kokous
Uutinen

Teknologiateollisuuden työnantajat ry aloitti toimintansa, yhdistys neuvottelee toimialan valtakunnalliset työehtosopimukset

10.8.2021 klo 15.32
Teknologiateollisuuden työnantajat ry on aloittanut virallisesti toimintansa, ja yhdistyksen jäsenyyttä voi nyt hakea. Yhdistys neuvottelee jo tulevana syksynä teknologiateollisuuden valtakunnalliset työehtosopimukset.

Teknologiateollisuuden työnantajat perustettiin viime talvena, jolloin Teknologiateollisuus ry päätti  siirtää valtakunnallisen työehtosopimustoiminnan toiseen yhdistykseen. Teknologiateollisuuden sääntömuutos hyväksyttiin lopullisesti tänään tiistaina 10. elokuuta.

Muutos tarjoaa yrityksille lisää sopimisen vaihtoehtoja, sillä työehdoista voidaan sopia entiseen tapaan valtakunnallisilla työehtosopimuksilla (Teknologiateollisuuden työnantajiin liittyvät yritykset) tai yrityksissä voidaan neuvotella omat yrityskohtaiset sopimukset (yksistään Teknologiateollisuus ry:n jäsenyydessä olevat yritykset).

– Yhteistyö, yhdessä sopiminen ja yrityskohtaisten tarpeiden huomioon ottaminen ovat keskiössä molemmissa sopimisen vaihtoehdoissa. Teknologiateollisuuden työnantajat on oikea paikka yrityksille, jotka näkevät valtakunnallisen sopimisen itselleen parhaaksi vaihtoehdoksi ja jotka haluavat olla vaikuttamassa näiden sopimusten uudistamiseen, tähdentää yhdistyksen toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi.

Ruohoniemen mukaan uuden yhdistyksen keskeisenä tavoitteena on jatkaa alan työehtosopimusten uudistamista ja huolehtia samalla alan yritysten kustannuskilpailukyvystä.

– Maailma muuttuu ja työelämä kehittyy nopeasti, mutta työmarkkinajärjestelmä on reagoinut muutokseen hitaasti. Hyvää yhteistyötä on tehty, mutta työsarkaa on vielä paljon jäljellä. Suuri osa työehdoista on sovittu ennen Suomen liittymistä Euroopan unioniin, ja ne on räätälöity 1970- tai 1980-lukujen tarpeisiin.

Myös kustannuskilpailukyvystä on kannettava tulevana syksynä erityistä huolta.

– Talous on toipunut Suomessakin koronasta yleisesti ottaen hyvin, mutta kaikkien yritysten tilanne ei ole yhtä hyvä. Työmarkkinahistoria osoittaa myös, että työllisyyden ja kilpailukyvyn kannalta suurimmat virheet on Suomessa tehty nousukauden huumassa. Malttia ja viisasta harkintaa tarvitaan. Samoin on syytä muistaa talouden ennusteet, joiden mukaan Suomen kasvunäkymät ovat pidemmällä aikavälillä varsin heikot ikärakenteemme ja rakenteellisten ongelmiemme takia, Ruohoniemi painottaa.

Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Jarkko Ruohoniemi, puh. 040 833 9577